Журналист е диагноза, не професия

четвъртък, 27 март 2014 г.

Настаняват деца епилептици сред боклуци

Деца, болни от епилепсия, ще бъдат настанени сред боклуци, паяжина и разпадащи се стени. Това ще се случи, ако скоро Асоциацията на родители с деца, страдащи от това заболяване, не намери спешно средства за ремонт и други експресни разходи около новия дневен социален център, в който ще се помага на малчуганите. След близо 15-годишна борба организацията успя да се пребори за общински имот в София, в който да бъдат предоставени различни услуги в помощ на болните. До момента асоциацията е плащала сама за наем на различни места , като много често със средства са помагали и родителите на малчуганите. От февруари тази година Столична община е предоставила обширно помещение, което обаче има спешна нужда от ремонт.

Разпад
На практика предоставеният център за децата е абсолютно негоден за ползване. Помещението е затънало в боклуци, а стените му се разпадат. „Само за данъците, които трябва да заплатим, са ни необходими 4 500 лв., отделно ремонтът ще струва в пъти повече“, коментирa Веска Събева, председател на АРДЕ. Тя си е поставила амбициозната задача центърът да заработи до края на годината, но е категорична, че без спешна финансова подкрепа това няма как да се случи.

Епилепсия
Във вчерашния ден, посветен на епилепсията, водещи специалисти припомниха многогодишните проблеми пред болните и техните близки. Основно затруднение пред тях се явява липсата на лекарства, много от които са евтини и заради недостатъчния икономически интерес да се продават на родния пазар. За съжаление у нас липсват медикаменти дори като ректален диазепам, който помага при тежки кризи. Лекарите, работещи в областта на епилепсията, настояват да бъде създадена национална програма за лечение на тежките резистентни епилепсии, както и да се обучат диетолози за предписване на т. нар. кетогенната диета, която подобрява значително състоянието на болните.

Maтериалът е публикуван във в-к "Телеграф", 27.03.2014 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар