Журналист е диагноза, не професия

събота, 24 август 2013 г.

Здравеопазване на килограм

"Да чукаме на дърво да не се разболеем“ - това си пожелава почти всеки българин, мислейки си за евентуален сблъсък с болната ни здравна система. Надали има човек у нас, който да не е препатил от хронично болното ни здравеопазване. От него по-често можеш да излезеш по-болен, но със сигурност доста по-беден. 

Преди дни пациент на варненска болница се осмели да се оплаче на пресконференция на НЗОК, че е платил близо 5 000 лева, за да си осигури иначе безплатното и гарантирано от държавата лечение. Излишно е да се припомня, че почти винаги, за да получиш добро лечение и внимание в държавна болница, трябва да се бръкнеш по-надълбоко в джоба. Онези, които искат да си спестят чакането с часове пред кабинетите или борбата за „златното“ направление, директно си плащат за вниманието и здравето в частните лечебници.

В последните дни новините около здравната ни система се надпреварват. И разкриват за пореден път тежката й диагноза, за която лекарството като че ли все още не е открито.

Новата стара шефка на НЗОК констатира, че в касата има тежък организационен проблем, който не може да бъде решен заради настоящото законодателство. Отделно, стана ясно, че недостигът в Здравната каса се очертава да е над 108 милиона лева. За капак се разбра, че нечия умна глава е определила четири милиона по-малко лева за Фонда за лечение на деца в сравнение с миналата година. А междувременно така и не разбрахме кой, как и какви 10% съкращения планува в болниците.

Уви, здравеопазването ни е на този хал не от днес или вчера, а от десетилетия. Последното правителство се опита да закърпи зейналата рана, сменяйки здравни министри на килограм. Дори тези, намерени на разклон, не успяха да го изправят поне малко на крака.

Настоящата власт заложи да постави начело на Министерство на здравеопазването доказан експерт и човек „от системата“. Все още обаче лост за промяна така и не е представен. Затова пък д-р Таня Андреева успя да се вкара в гаф едва два месеца след назначаването й на поста. Първо здравното министерство обяви 10% съкращение в болниците. След като лекари и синдикати скочиха, д-р Андреева се защити, че щяла да реже само администрация, а не болничен персонал и то по преценка на шефовете на лечебници. От стенограма на заседание на МС обаче става ясно, че "доброволното" свиване на персонала ще е всъщност централизирано и под натиск на самото министерство.

И докато министрите се сменят на "килограм", а всяка нова здравна стратегия започва от нулата и стига пак до там, лекарите ни бягат смело от България, за да отидат в държави, в които трудът и знанията им ще са по-ценени  - само за последните три години около 1500 лекари са напуснали страната. 

А за нас, пациентите, като че ли ни остава само да се молим да не се разболеем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар