Журналист е диагноза, не професия

събота, 17 октомври 2015 г.

Състезавахме се с буря, за да спасим живот

Военни пилоти буквално са се състезавали с буря, за да успеят да транспортират починало момче, с чийто органи са спасени четирима души. За това разказа пред „Телеграф“ кап. Бойко Ичев, пилотирал военнотранспортния самолет „Спартан“ в нощта на 20-и септември. Заедно с колегите си от ВВС той се включи в „Седмицата на донорството и трансплантациите“, отбелязана във Военномедицинската академия в София вчера.

Сигнал
„Спомням си датата на полета много добре, защото на следващия ден имах рожден ден“, посочва кап. Ичев. Във въпросната вечер той е у дома заедно със семейството си, готвейки се да посрещне празника буквално след няколко часа. Докато текат приготовленията за рождения ден обаче капитанът получава спешно обаждане, което променя изцяло плановете му за вечерта. „В 20.30 получих сигнал от оперативния дежурен и започнах да действам, защото имаме определено време, за което трябва да се явим с готовност за излитане“, разказва пилотът. Капитанът разбира, че му предстои да участва в донорска ситуация, едва когато се явява на работа.

Буря
Тогава обаче екипажът на „Спартан“ се оказва изправен пред сериозна пречка. Малко преди да излетят се оказва, че над София се заформя страшна буря. „Затова и искахме да избързаме, за да изпреварим лошите метеорологични условия и да се доберем възможно най-бързо до Варна. Фронтът й идваше от Запад и заливаше района на летището, така че беше по-добре да излетим максимално бързо, за да имат време лекарите да помогнат на пациентите“, допълва Ичев. За щастие усилията им се увенчават с успех и военните успяват да изпреварят развихрилата се буря. „Самолетът е снабден с много хубав метеорологичен радар, така че след като излетяхме, не беше проблем да избягваме активната облачност“, спомня си пилотът. Ичев не пропуска да изтъкне ролята и на лекарския екип, участвал в ситуацията. „Екипите действат изключително професионално и с огромна почит към паметта на починалия човек. Цялостното съгласуване и бързата реакция на всички участващи в подобен момент е от изключително важно значение“, изтъква военният. „Мисля, че в тази нощ получих един от най-хубавите подаръци - помогнахме доброто дело на едни хора, проявили доброта и благородство в най-тежкия момент от живота си, да дадат живот на четирима души“, посочва още той. Георги
Акцията, в която участва капитан Ичев, успява да транспортира трупа на 21-годишния Георги, починал от мозъчен кръвоизлив в морската столица. Въпреки тежката загуба родителите му вземат благородното решение да дарят органите на сина си и така да бъде спасен животът на тежко болни пациенти. „Случаят е много тежък, но близките реагираха изключително човешки, съгласявайки се да дарят органите“, посочи за „Телеграф“ проф. Вилиян Платиканов от варненската УМБАЛ “Св. Марина“. Сърцето на момчето е трансплантирано в УМБАЛ „Света Екатерина“. Черният дроб е трансплантиран в Университетска болница „Лозенец“, а двете бъбречни трансплантации са извършени в УМБАЛ „Александровска“.

Решение
Семейството на Георги разказа пред bTV, че синът им е бил здраво момче, което съвсем скоро е трябвало да бъде студент в Лондон. Седмица преди да отлети за британската столица обаче получил болки в главата. Оказва се, че момчето има спукана аневризма, която е довела и до мозъчен кръвоизлив. "Подобно на други пациенти, получили аневризма, той никога преди това не е имал каквито и да било оплаквания", коментира анестезиологът д-р Валентин Маринчев. "Направихме го в името на Георги и се молим хората, които носят органите му, да бъдат здрави, защото те носят част от нашето дете", допълни бащата на момчето. Всички ние се прекланяме пред паметта на това момче, което остава да живее в сърцата на няколко семейства, коментира и директорът на агенцията по трансплантации д-р Мариана Симеонова.

ВВС
Военни са помогнали при общо шест донорски ситуации през изминалата 2014-а година и от началото на тази, съобщиха от Изпълнителната агенция по трансплантации. Преди последната във Варна екипи на ВВС са участвали отново при акция в морската столица, станала на 27 февруари. При нея с органите с органите на 39-годишен мъж е помогнато на трима души. Над 1000 души у нас се надяват на трансплантация. Най-много от тях – 940, имат нужда от бъбрек.
Материалът е публикуван във в-к "Телеграф" на 17 октомври, 2016

Няма коментари:

Публикуване на коментар