Журналист е диагноза, не професия

петък, 8 май 2015 г.

Замразяват 5 000 ембриона на година

Над 5000 ембриона се замразяват у нас за година – те са подложени на така наречената криопрезервация - процедура за съхранение за дълго време.
Според данни на Агенцията по трансплантации за миналата 2014 година броят на замразените ембриони е 5349.

Все повече двойки с репродуктувни проблеми прибягват до асистираната репродукция, чрез която се надяват да имат поколение. „По последни данни у нас има около 150 000 двойки с репродуктивни проблеми, като те са разпределени почти по равно и в двата пола. Преди десетина години в две трети от двойките се установяваха проблеми само в жените, а по настоящем в две трети от двойките се установяват проблеми и в двата пола едновремено, посочва д-р Минко Еврев от Първа АГ „Св. София“ в столицата.
Причини
Една от основните причини, поради които двойките прибягват до асистирана репродукция, е отлагането на решението за дете, единодушни са специалистите. „Съвременният начин на живот, стресът, „химизацията” на околната среда също си казват думата”, категоричен е и д-р Явор Владимиров, директор на Специализирана болница по Репродуктивна медицина и оплождане ин витро "София”, в която са заченати хиляди бебета.
Отлагане
„Съвременното общество налага съвсем нови норми и мислене, поради които жената предпочита да изчака момента, в който да се почувства сигурна и едва тогава се решава на дете”, посочва той, отбелязвайки, че все повече жени се решават на първа рожба едва на около 33-35 години, а на втора още по-късно. „След 37-та година обаче репродуктивните възможности намаляват и спонтанното забременяване става по-трудно. На 40 години 77% от отделените физиологично яйцеклетки са с анеуплодия, тоест неправилно структуриран генетичен код”, пояснява специалистът. Друг проблем е, че все по-често млади жени навлизат в периода на ранна менопауза, т.е. 10% от жените в репродуктивна възраст влизат в менопауза преди навършване на 45-години. Около 13 години преди една жена да влезе в този период, започват и леки изменения, които предизвикват промени в менструалния цикъл и изменения в нивата на половите хормони. При мъжете естествено също има стареене, но то е около 10 години по-късно. За щастие това е един дълъг и бавен процес, който най-често първоначално се проявява с трудност в постигане на бременност.” разказва д-р Владимиров.
Замразяване
Част от двойките, които не могат да имат дете, разчитат и на замразени яйцеклетки, сперматозоиди или ембриони. Причините за това решение са различни – наличие на повече ембриони при ин витро процедура; тежки заболявания, най-често онкологични, при някой от партньорите, заради които се отлага момента за бебето или съхранение на яйцеклетки и сперматозоиди с цел запазване на репродуктивните възможности поради липса на партньор. Периодът на съхраняването на генетичния материал е различен, но обикновено трае от няколко месеца, но е възможно то да продължи и години. Замразяването, се извършва при температура от минус196 градуса, като половите клетки и ембриони се съхраняват в среда, съдържаща вещества, които ги предпазват.
Любопитен факт е, че в скорошно проучване на английски медици е установено, че показателите на децата, родени от размразен трансфер, са по-добри от тези, родени от т. нар. фреш трансфер, тоест този, при който ембрионите не са били замразени, допълва д-р Владимиров. Към днешна дата няма обяснение за това, допълва той.

Модерен тест „уцелва” момента за бременност
Сравнително от скоро у нас се провежда и т. нар. ЕРА тест, чрез който се преценява точнo кога точно да се върне ембрионът, за да има по-голям шанс за бременност. „Това представлява диагностичен метод за установяване на т.нар. имплантационен „прозорец” - моментът, в който маточната лигавица е подготвена да приеме ембриона. Ако ембрионът се върне в неподходящия момент, бременност няма да се случи”, обяснява д-р Владимиров, чиято клиника е пионерът, прилагащ метода ЕРА. Той е категоричен, че съвременният подход е именно да персонализираш трансфера на ембриона. „Понякога се оказва по-удачно да не се пристъпва към трансфер, а да замразиш ембрионите и да ги върнеш в подходящия момент. Бъдещето на репродуктивната медицина е именно в персонализирания подход”, подчертава д-р Владимиров. Лекарят разказа и за случай, с който е особено горд в практиката си - благодарение именно на този тест жена, която от 20 години се е опитвала да забременее, вече чака своето бебе. Преди да се подложи на него, тя е имала множество неуспешни опити за зачеване в различни клиники, включително и чужбина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар