Журналист е диагноза, не професия

сряда, 24 юни 2015 г.

Цигани завзеха къща на наш дипломат

Цигани превзеха дома на консула ни в Шанхай. Става въпрос за семейната къща на дипломата ни в китайския град Ирина Белева, намираща се в София. Старинният имот, издигнат през 1923-та година, е окупиран от няколко ромски фамилии, които са се настанали безнаказано там по време на четиригодишния й мандат в Китай, показа проверка на „Телеграф“. Заедно с тях, в дома на дипломатката, са се нанесли и травестити, а красивата някога къща е заприличала на истински бардак.

Роми
За проблема сигнализира съпругът на консула ни в Шанхай Кръстьо Белев. Миналото лято жена му се върнало за кратко у нас, като естествено се отправила към къщата си в София. Домът на Белеви се намира на централния столичен булевард „Васил Левски“, в близост до Сточна гара. Прибирайки се у дома тя първо забелязала, че изящната входна врата от ковано желязо на красивата софийска къща липсва, а на нейно място скрибуца набързо скована от дъски порта. В двора на собствения си дом дипломантката с ужас се натъкнала на неканените гости, които спокойно се разхождали и дори са си проснали пране в предния двор, разказа Белев пред „Телеграф“. На въпроса какво правят там, възрастен циганин отговорил, че "пазят". При тази ситуация Белева се принудила да прекара отпуската си на хотел в София и в дома на свекърва си в Пловдив.

Гонени
След като заварила бандата пришълци, консулката е подала сигнал в МВР и малко след това полицията е изгонила незаконно нанеслите се. Очевидно малко това незаконните обитатели са се настанили отново. Наша проверка показа, че до вчера къщата отново беше пълна с хора. Сред тях са няколко поколения роми – от старци до деца на невръстна възраст, сред които и бебета. При опит на репортер на „Телеграф“ да разбере по какъв точно начин те са нанесли там, екипът ни беше изгонен. Първоначално на входа на старинния имот се появи мъж с видимо транссексуална външност, който се опита да обясни, че живеещите там плащали наем в размер на „около 500 лева“. На кого обаче така и не стана ясно. Помолени да ни свържат с човека, който плаща наема, живееща в къщата възрастна циганка се опита да ни отпрати с обяснението, че той всъщност бил стар, с наскоро ампутирани крака и не можел да излезе пред къщата. След молба от наша страна все пак да поговорим с него вътре, разгневените „наематели“ почти се нахвърлиха на екипа ни и с викове „Махайте се“ ни изгониха.

Ремонт
„Приказките за наем са пълна измислица. Никога не сме давали къщата под наем“, категоричен бе Крътьо Белев. Той допълни, че преди десетина година къщата е била основно ремонтирана. На прозорците на сутерена са били поставени стъклопакети, дворът е бил подновен, фасадата на къщата е била ремонтирана. „Имаше много красиви решетки и входна врата от ковано желязо. Имаше“, с тъга разказва още съпругът на дипломатката ни номер едно ни в Шанхай. Допълва, че заради ангажиментите на съпругата си в Китай къщата действително е била известно време необитаема, но в никакъв случай не може да се твърди, че не е стопанисвана. „Бяхме я заключили, включително и с катинари на входната врата, както и отзад на къщата“, отбелязва той, коментирайки, че никога не е помислял, че домът на жена му може да се превърна в бардак. Белев посочва още, че от къщата са изнесени редица предмети и покъщнина. „За щастие нямахме много ценни неща вътре, но вече така или иначе там не е останало почти нищо“, посочва още той.

Полиция
„Телеграф“ подаде сигнал за станалото в столичното 5-то РПУ, откъдето инициираха проверка. В ранния следобед беше организирана и акция по извеждането на незаконно настаналите се хора. Оказа се, че в къщата живеят цели шест ромски семейства. Пред полицаите същият травестит, с който първоначално разговоря екипът ни, отново потвърди, че новите обитатели на имота плащат наем, но този път сведе сумата до 60-70 лв. Попитан отново на кого плаща, мъжът отговори „На Гергана“, а на следващото питане „Коя е Гергана“, последва странното обяснение: „Мъж-жена“. По думите му Гергана въртяла къщата от няколко години и прибирала наемите на всички настанени.

Живеещи в близост до своеобразния бардак разказаха пред „Телеграф“, че проблемът с къщата продължава вече повече от година. Някои от тях имат и подозрения, че в имота се приютяват незаконно и бежанци, тъй като са виждали в двора различни коли с чуждестранна регистрация. „Забелязах такъв автомобил пред блока ми на улица „Искър“ преди няколко дни. Тя е на не повече от 10-тина минути от къщата. Двама мъже прекараха в колата почти цял ден - спаха вътре, ядоха сух хляб. Реших, че са бежанци и се обадих на полицията. Дойдоха след по-малко от 5 минути. Обискираха колата и закопчаха мъжете. После ги откараха с две патрулки нанякъде, а на следващия ден ги бяха освободили“, разказва Данчо Николаев. Допълва, че това съвсем не е единственият случай с бежанци в този район. Друга жена от квартала потвърждава, че много време наблюдава проблема. „Простират си дрехите по терасата и стълбището. Ежедневно двора е пълен с десетки хора. Като преминаваме със сина ми оттам се опитвам да го разсейвам, за да не гледа, защото има мъже по сутиени и къси поли. Най-шокиращото е, че редом до тях са жени с бебета в ръце и с малки деца.“, разказва ни Теодора Стоянова.

Снимка: Крум Стоев, "Телеграф"

1 коментар:

  1. Това са циганите! Качиха ни се на главата! Като няма държава, кой знае до къде могат да стигнат!

    ОтговорИзтриване