Журналист е диагноза, не професия

понеделник, 13 юли 2015 г.

Държавата взе очите на слепите

Напълно слепи хора останаха без помощ и са принудени да живеят като затворници. Става въпрос за възрастни мъже и жени, които доскоро са разчитали на услугите на т. нар. лични асистенти. Те са им помагали всекидневно в различен тип дейности и на практика са били „очите им“ за света. Заради административни абсурди отскоро те са лишени от тази помощ и живеят единствено между стените на домовете си
Лариса

Една от останалите без услугата личен асистент е Лариса Петрова. След прекарана вирусна инфекция жената започва да губи постепенно зрението си. Фаталният момент се случва през 2003-та година, когато Лариса изгубва изцяло способността си да вижда. От тогава възрастната жена е принудена да живее в света на тъмнината. „Години наред се опитвах да се сдобия с личен асистент и най-накрая през 2012-та успях“, разказва пред „Телеграф“ Лариса. Въпреки сполетяло я нещастие съдбата се оказва благосклонна към нея и й изпраща помощник, който се превръща и в личен приятел. Благодарение на програмата „Помощ в дома“ Лариса се среща с Надя, която й помага всеки ден почти три години. Личната асистентка се грижи не само за битовите подробности като пазаруване, чистене, плащане на сметки и други, но и за далеч по-важни неща. „Не може да си представите какво да е излезеш за няколко часа сред природата и просто да се поразходиш“, споделя Лариса. Хубавите мигове за нея биват съсечени през юни тази година, когато се оказва, че програмата е приключила.

Финал
Проектът, по който е наета помощничката на Лариса, e с финал 30 юни 2015-та година. Дотогава нито една институция не си прави труда да уведоми лично включените в него болни хора, че срокът изтича. Когато Лариса все пак разбира, че ще трябва да се раздели с Надя, последва втори леден душ – оказва се, че няма право да кандидатства за следващ аналогичен проект. Причината е, че срокът за подаването на документи за него съвпада с последните месеци на програмата, по която на Лариса е осигурен личен асистент. „Едни и същи лица не могат да ползват услуги по два проекта, т.е. до 30.06.2015 г. г-жа Петрова няма право да получава услуги по проект „Нови възможности за грижа”, се посочва в официален отговор на Агенция социално подпомагане до „Телеграф“. „И друг път се е случвало програмата, чрез която съм имала асистент, да приключва, но никога не съм изпадала в подобна ситуация. Винаги са намирали начин да ни прехвърлят за следващ проект“, коментира още Лариса и през сълзи допълва - „Този път не стана така...Сега живея като затворник“.

Георги
< Напълно сам и също като затворник живее и 79-годишният инженер Георги Дечев. Мъжът страда от глаукома, следствие на която през 2007 г. изгубва изцяло зрението си. Доскоро Георги също е бил включен в програма „Помощ в дома“ и е разчитал на помощта на Надя, но от няколко седмици се налага да моли близки и познати за елементарни неща, защото не е бил уведомен, че срокът на проекта изтича. Дори и да беше обаче Георги щеше да попадне в същата ситуация като Лариса. „Сам успявам само да изляза от вкъщи, да поема посока перпендикулярно от вратата и подпирайки се по стената, да сляза до магазинчето пред входа. От там обаче мога да си купя само вафли и сок, друго няма“, разказва инженерът. „Естествено, че не мога без помощ“, бързо отговаря на въпроса дали би могъл да живее без асистент. Допълва обаче, че не е оптимист като Лариса и не вярва, че ще успее да си върне помощника.

Чакат
Общият брой на хората, които са разчитали на личен асистент по програмата „Помощ в дома“, е 14 186 лица. Не се знае колко от тях имат съдбата на Лариса и Георги и не са успели да кандидатстват по следващата „Нови възможности за грижа” заради застъпване на срока, по който им е осигурен помощник и началото на новата схема. Същевременно времето за подаване на документите за втората програма е било едва десет работни дни – от 27.03.2015 г. до 10.04.2015 г. Така или иначе обаче хора в ситуацията на Лариса и Георги, чиито лични асистенти са били наети до края на юни, не биха могли да кандидатстват за нея. Въпреки това, от АСП уверяват, че са провели масирана информационна кампания за новата програма. Доказателство за това, посочват от там, е фактът, че за нея са подадени 42 053 заявления. Към края на юни личен асистент е осигурен за 14 133 хора с увреждания. Именно заради многото кандидати е прекратен и вторият прием на документи, който е бил планиран за юни, допълват от АСП.

Изход
Сега надеждата за Лариса и Георги и още незнайно колко още болни в тяхната ситуация е трета програма за личен асистент. Проблемът с нея обаче е, че тепърва се набират проекти от общините и не се знае кога нуждаещите се ще могат да бъдат включени. „Възможност за г-жа Петрова и много други хора с трайни увреждания и невъзможност за самообслужване да имат лични асистенти е обявената процедура „Независим живот“, уверяват от АСП в отговор за „Телеграф“ по случая на Лариса. По нея се предвижда над 14 000 хора в нужда да получат личен, социален, домашен или здравен асистент. Предвиденият за схемата бюджет е 150 милиона лева.

Интернет
Оказва се, че включените в проекта „Помощ в дома“, измежду които са и незрящи хора, е трябвало да бъдат уведомени за края му основно чрез сайта на Агенцията за социално подпомагане. Той обаче няма версия за слепи хора. Все пак социалните допълват, че информационната кампания за новата програма е била проведена и чрез националните медии, както и чрез общините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар