Журналист е диагноза, не професия

вторник, 25 февруари 2014 г.

Всички млади медицински сестри искат да избягат от България

Интервю с Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, публикувано във в-к „Телеграф“ на 17 февруари 2013 г. Автор Полина Тодорова

Г-жо Василева, през уикенда от Българския лекарски съюз изнесоха поредните стряскащи данни за огромния брой лекари, напускащи страната. От години се знае, че има аналогичен проблем и по отношение на обезпечеността с медицински сестри и акушерки. Все още ли ситуацията и във вашето съсловие е така песимистична?
Нека да уточним, че работата на медицинските сестри е много по-различна от тази на лекарите, но както и при тях, кризата с кадрите е налице. От години страната напускат огромен брой хора, упражняващи подобни професии. Страната е изправена пред огромна криза по отношение на тези кадри, а сега, когато и лекарите масово започнаха да напускат страната, положението става наистина драматично.

Колко сестри са напуснали страната в последните години?
От 2009 до 2012 година средно са напускали страната по 1 200 сестри. През миналата 2013 техният брой е 750.

Все пак от данните е видно, че има някакво намаление в броя на заминаващите, на какво се дължи то?
Това че има намаление не трябва да ни радва и не е признак за подобряване на ситуацията по отношение на обезпечеността с такива кадри у нас. Спадът в последната година се дължи на това, че по-младите сестри, които се бяха подготвили с образование и език, просто заминаха в предходните години. Тук са останали по-възрастните сестри, които вече имат семейства, деца и е късно тепърва да започнат да изучават чужд език и да заминават в чужда държава. Същевремено, според проучване, осъществено миналата година сред всички новозавършващи студенти, всички от тях искат на100% да напуснат страната. Те се обучават в България, за да я напуснат.

Колко медицински сестри има в момента в България и достатъчно ли са те?
В страната има около 26 000 сестри в работоспособна възраст и около 2 500 работещи пенсионери. Това е около 50% от необходимия брой или от т.нар. „санитарен минимум“. Ако нещата останат така, след 2-3 години ще имаме критичен момент и системата просто ще рухне. Средната възраст на лекарите у нас е над 50 години, а каква е на медицинските сестри? По-голямата част от практикуващите сестри у нас са в пенсионна и предпенсионна възраст, тоест на 50 и над 50 години. Това е голям проблем, защото младите отдавна заминаха, а тези, които се обучават в момента, вече са готови да напуснат страната. Образованието, което получават тук е на достатъчно добро ниво, за да могат да упражняват професията си навън.

Явно сме изправени и пред сериозна криза по отношение на медицинските сестри в България.
> Тя кризата вече е факт. Ако не се вземат спешни мерки, ще стане така, че системата на здравеопазването няма да може да фунционира поради липсата на медицински сестри. На практика се получава ситуация, при която ние захранваме чужди държави с наши кадри - влагаме в образованието им, а те взимат „наготово“ висококвалифицираните ни сестри. Образованието на тези кадри у нас е в съотвестие с Директива 55 от 2013 на ЕС и Директива 36 от 2005 г. и е на високо ниво, отговарящо на всички изисквания. Поради тази причина завършилите след 2013-та година са много добре приети в чужди страни. Трябва да се отбележи като цяло в световен мащаб има недостиг на медицински сестри и акушерки – младите хора не желаят да се обучават в тези професии, защото те са със сериозно образование, трудни са, изискват се определени психилогочески и характерови особености. Нужна е и голяма любов към хората, което е известен дефицит напоследък.

Каква е средната заплата на медицинска сестра в България?
Средномесечното възнаграждение на една сестра у нас е около 520 лева. За сравнение в Германия то е 1 200 евро.

Принуждава ли ги това да работят на няколко места?
Почти всички медицински сестри в България се налага да работят на няколко места, за да получават сравнително добри доходи, за да могат да преживяват и да се грижат за семействата. Това всъщност подпомага системата, за да може тя все още да функционира, но от друга страна се отразява изключително лошо на тяхното здраве и на работоспособността им.

За колко пациенти средно се грижи една сестра у нас?
Заради малкия брой такива професионалисти в различните лечебни заведения кризата с кадрите е на различен етап, но има хирургични отделения, в които една сестра обслужва 30 пациента. За сравнение – според норматива на световния съвет на сестрите една сестра трябва обслужва не повече от 4-има пациенти. В бранша дори се шегуваме, че трябва да вземат ролери на сестрите в България, за да може по-бързо „да прелитат“ сред болните. Нека не забравяме и друг проблем – има населени места, обикновено с малко хора и в по-отдалечени райони, в които изобщо няма медицински сестри. Няма болница, в която да няма нужда от сестри в тежките отделения.

Като че ли въпреки немалкото отговорности на този тип кадри у нас, на професията медицинска сестра се гледа леко пренебрежително и не й се полага нужното внимание...
Когато в България се говори за здраве и здравеопазване, обикновено акцентът е върху лекарите. Да, те са водещи в екипа, защото поставят диагноза и предписват лечение, но цялата дейност около оздравителните процедури на пациента, независимо дали става въпрос за болничната или доболничната помощ, се извършва именно от медицинските сестри и акушерките, така че те са равнопоставен партньор в медицинския екип и трябва да получат съответното уважение като такива.

В последните седмици бяха представени подробности за националната здравна стратегия. Обръща ли тя достатъчно внимание на медицинските сестри?
В здравната стратегия са залегнали исканията на Българската асоциацията на специалистите по здравни грижи за спасяване на сестринството в България. В дългосрочен аспект до 2020 се предвижда възможност за по-голям прием на студенти в медицинските факултети по здравни грижи, така че да имаме по-голям брой завършили професионалисти. В същото време обаче не се обръща достатъчно голямо внимание на финансовата страна на проблема. Въпросът е какви точно практически стъпки ще бъдат направени, за да се осъществи тази стратегия и професията на медицинската сестра да стане привлекателна, за да може повече хора да се обучават за нея и в крайна сметка да останат в България.

Какво трябва да се предприеме спешно, за да се предотврати кризата с медицинските сестри?
На първо време спешно трябва да се увеличат заплатите, да има ясни правила за определяне на тези заплати, защото „благодарение“ на недостатъчното финансиране на здравната система у нас и на различната собственост на лечебните заведения, много често правила няма или те са изключително субективни. Нашето настояване е началното възнаграждение да е поне три минимални заплати за страната, защото това е сравнително достойно заплащане за сестринския труд. Настояваме и за възможност за верикална и хоризонтална реализация на кадрите, за да може една сестра да е наясно, след като завърши, какво може да я очаква по време на нейния професионален път. Следващото нещо, което искаме, е Колективният трудов договор да е задължителен елемент от трудовото договаряне във всяко едно лечебно заведение без значение от неговата собственост.

Има ли чуваемост от политиците, от които зависи здравната ни система, за проблемите ви?
С всички политици, които имат ангажимент в областта на здравеопазването, провеждаме регулярни срещи, обясняваме им проблемите, информираме ги за нашите искания. Те ни чуват, обещават ни много неща, но реално нищо не изпълняват. Нямам предвид само настоящият екип управляващи, а за абсолютно всички правителства след 1998 година.

3 коментара:

  1. Za svedenie na gs.Milka Vasileva ......pri cialoto mi uvagenie ,no infornaciatab vi za zaminavashtite i tezi koito sa veche izvan stranata med.sestri ne zasiaga samo tezi koito sa bez semeistva ,a nai veche tia koito sa semeini s deca -vklychae i moeto chetiri chlenno semeistvo.Predi da govorite kakvoto i da , se informiraite po dobre otnosno statistiki i prouchvane,kato naprimer deistvitelnia broi na med.sestri v Bg.

    ОтговорИзтриване
  2. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи-Големият въпрос е с какво точно се занимава тази асоциация и как се изкарват заплати на гарбът на хилядите здравни работници

    ОтговорИзтриване
  3. За всичките си искания за кредит, аз съм от решението.
    Трябва финансиране, краткосрочно или дългосрочно заем, само една надеждна и достоверна адрес (zabayevborislav@gmail.com). С революционни нашите кредитни и безпроблемно формули, за решаване на всички ваши финансови притеснения в само 48 часа. Така че не се колебайте да се свържете с мен: zabayevborislav@gmail.com

    ОтговорИзтриване