Журналист е диагноза, не професия

понеделник, 29 септември 2014 г.

Губим ваксина срещу рак на мозъка

15 години след откриването на ваксина срещу най-злокачествения тумор на мозъка, българските пациенти все още са лишени от възможността за лечение с нея. Въпреки че у нас отдавна трябваше да е факт специализираният център за имунотерапия на заболяването мултиформен глиобластом, той все още не е заработил заради липса на пари. Половината техника, необходима за стартирането му, е закупена, страната ни разполага и с нужните специалисти, но поради непълното финансиране на проекта, лабораторията за модерното лечение все още е мираж. Така гаснещите от тежката диагноза нашенци се принуждават да пътуват до Белгия и Германия и да плащат баснословни суми, за да могат да спечелят още няколко години живот. Цената на този „лукс“ навън обаче е приблизително 30 000 евро, докато у нас той би струвал 5 000 лв.

Диагноза
Всяка година около 300 българи разбират, че са болни от смъртоносната болест мултиформен глиобластом. 8% от заболелите са деца. За съжаление средната преживяемост след поставянето на диагнозата е осем месец и то въпреки прилаганото стандартно лечение - отстраняване на тумора, радио- и химиотерапия. На фона на мрачната статистика, методът на специфична имунотерапия дава шанс за живот за още 4-5 години. В Белгия, където най-вече се прилага терапията, дори има описан случай на пациент, живял 7 години след ваксината.

Терапия
Методът на специфичната имунотерапия всъщност действа на принципа на индивидуална ваксина - биологичен материал, взет от самия болен, се обработва конкретно за същия пациент и впоследствие му се прилага под формата на инжекция. „Основният принцип на метода е да се вземе част от тумора и тя да бъде смесена с т. нар. антиген представящи дендритни клетки, тоест клетките на имунната система, които показват вредното и чуждото на другите клетки, за да могат те да го унищожат“, обясни пред „Телеграф“ имунологът д-р Доброслав Кюркчиев. „На практика ние взимаме клетки от кръвта, където няма рак, подаваме им част от тумора и след това ги връщаме, за да могат те да „покажат“ на имунната система как да унищожат остатъчния тумор“, разясни той. По този начин, болни, на които им остават няколко месеца живот, могат да живеят още години. „Може да изглежда нищо, но 5 или 7 години живот на фона на осем месеца всъщност е много за болните и техните близки“, коментира специалистът. Нещо повече, посочи той, с тази терапия се ограничава до минимум появата на рецидив на заболяването.

Белгия
Уникалният метод е създадена от белгийския професор Стефан Ван Гол, завеждащ Лаборатория по експериментална и клинична имунология в Католическия университет в белгийския град Льовен. Към момента, освен в Белгия, терапията се прилага успешно в Германия, Швеция, САЩ и Япония. Здравните системи на повечето държави поемат лечението и то е безплатно за болните, живеещи там У нас обаче не само, че методът не се поема от НЗОК, но не се и прилага никъде. Така болните от най-страшния рак на мозъка, са принудени да пътуват в чужбина и да теглят големи кредити, за да може да се подложат на лечението.

Център
На практика се оказва, че всъщност страната ни би могла да прилага успешно терапията и у нас, като това би струвало в пъти по-евтино. Още преди година трябваше да е факт центърът за специфична имунотерапия към университетската болница „Св. Иван Рилски“. През 2013 г. лечебното заведение кандидатства пред здравното министерство за одобрение на проекта на стойност 800 000 лв. До момента обаче здравното министерство е отпуснало едва 300 000 лв, с които е закупена част от апаратурата. Осигурен е т. нар. флоуцитометър, който служи за определяне на вида и състоянието на клетките. Закупена е и нова центрофуга за обработване на клетките – всички тези дейности са необходими за създаването на ваксината. „Основно условие за работата на специалистите обаче е обособяването на стерилен бокс, който да отговаря на всички изисквания“, посочи д-р Кюркчиев. Лекарите са с вързани ръце и без апаратурата за левкафереза, който също е необходим за обработката на клетките и получаването на ваксината. Тя обаче също все още не е закупена.

Пречка
„Този все още неосъществен център е едно живо доказателство за това как вместо здравеопазването да помага на медицината, то й пречи“, коментира пред „Телеграф“ директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев. „В случая медицината е създала метод, който значително удължава живота на хора с този тип рак. България има уникалният шанс да бъде център на целия Балкански полуостров, в който този метод може да се приложи. Въпреки уверенията на здравното министерство, че проектът ще бъде изцяло финансиран, това не е факт. Така в момента ние имаме голяма част от апаратурата, имаме обучен персонал, но не можем да започнем да прилагаме терапията, тъй като ни липсва още половин милион, обещани от здравното министерство“, изтъкна д-р Дечев.
Здравното: Нямаме пари
Проектът за изграждане на центъра е на стойност около 800 хиляди лева и е стартирал през 2013 г. От държавата са осигурени 300 хил. лева, които са почти изцяло усвоени и е купена част от апаратурата. Останалите средства в размер на около 500 хил.лв. не могат да бъдат осигурени до края на 2014 г. и по тази причина завършването на центъра се очаква да стане през следващата година, обясниха за „Телеграф“ от Министерство на здравеопазването. От там допълват, че това е свързано с осигуряване на липсващия финансов ресурс. Възможността за финансиране със собствени средства на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" е минимална с оглед наличие на други приоритети на болницата, както и очакваното недофинансиране на лечебната дейност от страна на НЗОК. В случай че се намерят средства от държавния бюджет, проектът ще бъде завършен и лечението на пациенти с диагноза мултиформен глиобластом ще бъде възможно и в България, допълват от МЗ.

Материалът е публикуван във в-к "Телеграф"

Няма коментари:

Публикуване на коментар